Sardinská kuchyně je pokladnicí jedinečných chutí a tradic a nabízí směs vydatných, rustikálních pokrmů a pobřežních středomořských lahůdek. Mezi jídla, která musíte ochutnat, patří Su Porcheddu ( pečené sele ),Pane Carasau ( křupavý plochý chléb), Culurgiones ( plněné těstoviny ),Malloreddus alla Campidanese ( gnocchetti s klobásovým ragú) a Seadas ( sýrové pečivo smažené na medu). Tyto ikonické pokrmy představují bohaté kulinářské dědictví ostrova, v němž se mísí vlivy jeho pasteveckých tradic a námořní kultury.
Sardinské Su Porcheddu neboli pečené sele je pravděpodobně nejznámějším pokrmem na ostrově. Tento pokrm z tradičně pomalu pečeného mladého prasete na myrtových listech odráží sardinské pastevecké kořeny. Výsledkem je křehké maso s chutnou křupavou kůží, které je ideální pro svatební obřady nebo slavnosti. Dalším základním jídlem je Pane Carasau, tenký plochý chléb s prastarým původem, který se původně vyráběl pro pastýře díky své dlouhé trvanlivosti. Tento chléb si můžete vychutnat v obyčejné podobě nebo jej můžete proměnit v Pane Frattau, kde je obložen rajčatovou omáčkou, rozkvedlanými vejci a strouhaným sýrem Pecorino.
Pro milovníky těstovin nabízí Sardinie Malloreddus alla Campidanese, malé rýhované těstoviny ochucené šafránem a podávané v bohaté omáčce z klobásy a rajčat posypané sýrem Pecorino Sardo. Stejně lahodné jsou Culurgiones, těstovinové knedlíčky plněné brambory, mátou a sýrem Pecorino, často uzavřené ozdobným vzorem pšeničného ucha. Pokrmy využívají zemědělské bohatství ostrova i kulinářské umění. Jako dezert si nenechte ujít Seadas, sladkou pochoutku z krupicového těsta plněnou čerstvým sýrem, usmaženou dozlatova a politou místním medem – dokonalou tečku za každým sardinským jídlem.
V chladných pobřežních oblastech Sardinie kralují mořské plody. Jídla jako Fregula con Frutti di Mare– opečené těstoviny z krupice podávané s mušlemi nebo jinými mořskými plody – jsou ukázkou námořního vlivu ostrova. Další lahůdkou je Bottarga, uzená jikra parmice, která se často strouhá na těstoviny nebo se podává nakrájená na tenké plátky jako předkrm. Tato jídla si vychutnejte se sardinskými víny, jako je Vermentino nebo Cannonau, které dodají sardinskému jídlu ten pravý šmrnc. Ve vnitrozemí se příběh odehrává v jejích vesnicích, zatímco na moři v přímořských městech, ale sardinská kuchyně nám s každým soustem vypráví příběh své historie a tradic.
Su Porcheddu: Sardinská pečeně z prasete – Myrta a bylinky
Su Porcheddu neboli sardinské pečené sele je jídlo, které musíte ochutnat a které ztělesňuje kulinářské dědictví ostrova. Celé mladé prase pomalu pečené na otevřeném ohni nebo v peci na dřevo, ochucené myrtou a dalšími místními bylinkami, je kultovní pochoutkou. Výsledkem je křehké, šťavnaté maso s křupavou, zlatavou kůží, které nabízí dokonalou rovnováhu chutí odrážející sardinské pastevecké tradice.
Příprava „ Su Porcheddu “ je hluboce zakořeněna v sardinské kultuře a často se podává při oslavách a zvláštních příležitostech. Tradičně se sele o hmotnosti 4 až 6 kg peče vcelku na rožni po dobu několika hodin. Kořeněná omáčka, myrtové listy a česnek se používají jak jako součást koření, tak jako podklad, na kterém se maso podává, což dodává pokrmu velmi aromatický nádech. Při tomto tradičním přístupu k přípravě vepřového masa vyniknou jeho přirozené chutě a žádná z nich není přebita těžkými přísadami koření. S tímto pokrmem se můžete setkat ve venkovských agriturismos nebo na místním festivalu Sant’Efisio v Cagliari.
Pokud chcete zažít Su Porcheddu v té nejlepší podobě, vydejte se do vnitrozemských oblastí, jako je Barbagia nebo Ogliastra, kde je tato tradice stále silná. Zde se k tomuto pokrmu často podává Pane Carasau, ostrovní křupavý chléb, a sklenka vína Cannonau, sardinského robustního červeného. Kombinace těchto prvků vytváří skutečně autentické sardinské kulinářské dobrodružství plné jednoduchosti a bohatosti kuchyně.
Pane Carasau: Zjistěte, jak se sardinský křupavý plochý chléb hodí ke každému jídlu i aperitivu.
Pane Carasau, známý také jako „carta da musica“ díky své tenké a křupavé struktuře připomínající pergamenový papír, je jedním z nejuniverzálnějších a nejoblíbenějších sardinských jídel. Jedná se o starobylý plochý chléb, který se peče do lehké a křupavé dokonalosti z krupice z tvrdé pšenice a vody. Lze si ho vychutnat v čistém stavu nebo v kombinaci s olivovým olejem, sýrem či uzeninami, což je vynikající svačina nebo příloha k jídlu.
Pane Carasau byl historicky vytvořen pro pastýře, kteří potřebovali trvanlivé jídlo během svého pobytu v horách, a stal se základem každého sardinského stolu. Díky své univerzálnosti se dá upravit do podoby pokrmů, jako je Pane Frattau, kde se zjemní vývarem a obloží rajčatovou omáčkou, sázenými vejci a strouhaným sýrem Pecorino. Bylo to jako lasagne, ale s podtónem chuti placatého chleba. Další variantou je Pane Guttiau, což je jednoduše Pane Carasau pokapaný olivovým olejem a posypaný solí.
Při cestování po Sardinii narazíte na Pane Carasau, které se podává v každém koutě ostrova – od rustikálních agriturismů až po restaurace s vynikající kuchyní. Skvěle se hodí k mísám antipasti s místními sýry, jako je Pecorino Sardo, a uzeninami, jako je Salsiccia Sarda. Tento chléb je klíčovou součástí sardinské kulinářské kultury, ať už jako součást jídla, nebo jako aperitivní občerstvení s vínem Vermentino.
Seadas: Pokud jste ještě neochutnali šťavnaté domácí sýrové pečivo smažené na medu se sladkou a slanou náplní a křupavými vnějšími vrstvami po sardinsku, přicházíte o úžasný zážitek.
Seadas jsou jedním z nejznámějších sardinských dezertů – dokonalá kombinace sladké a slané chuti. Jsou to malé koláčky z krupicového těsta plněné čerstvým sýrem pecorino, ochucené citronovou kůrou. Po usmažení dozlatova se hojně polévají teplým místním medem, aby se docílilo dekadentního konce, který potěší chuťové buňky.
Původ sýrů Seadas sahá až k sardinským pasteveckým tradicím, kdy pastýři používali k přípravě sytých dezertů jednoduché suroviny, jako je sýr a med. Vyrábějí se z krupicové mouky smíchané se sádlem nebo máslem, které jim dodává lahodnou strukturu. Náplň tvoří mladý sýr pecorino, který se při smažení sotva roztaví, aby se jeho mazlavý střed spojil s citrusovými tóny z citronové kůry. Pikantní sýr osladí také sladký závěr z místního medu.
Seadas najdete po celé Sardinii v trattoriích nebo pekárnách specializovaných na tradiční sladkosti. Podle mého názoru je nejlepší jíst je co nejčerstvěji vytažené z fritézy, kdy je kontrast mezi křupavou skořápkou a mazlavým středem nejvýraznější. K jejich párování se dobře hodí sklenka likéru Mirto nebo Moscato di Sardegna, které vám přiblíží sardinskou pohostinnost.
Malloreddus alla Campidanese: Vychutnejte si sardinské Gnocchetti Sardi s klobásou Ragù.
Malloreddus alla Campidanese je jedním z nejslavnějších sardinských těstovinových pokrmů. Tyto malé rýhované těstoviny, známé jako „gnocchetti sardi“, se vyrábějí z krupice z tvrdé pšenice a tradičně se podávají v bohaté rajčatové omáčce se šafránem a posypané nadrobenou klobásou a sýrem Pecorino.
Název „Malloreddus“ pochází z výrazu „malloru“, což v sardinském dialektu znamená býk, a odráží jejich malý, ale pevný tvar, který je navržen tak, aby dokonale držel omáčky. Ačkoli pochází z Campidana na jihu Sardinie, dnes se hojně podává po celém ostrově. Zlatavý odstín šafránu, s nímž jsou těstoviny spojeny, odlišuje těsto od ostatních a přispívá také k jeho chuti. Vepřová klobása, pocházející z místních zdrojů, se pomalu vaří v rajčatové omáčce, dokud nezměkne.
Chcete-li zažít autentický zážitek, vyzkoušejte Malloreddus alla Campidanese v tradičních restauracích v Cagliari nebo Oristanu. V mnoha restauracích se podává spolu s rustikálním chlebem, jako je Civraxiu, a v kombinaci s vínem Cannonau tvoří vydatné jídlo, které ukazuje zemědělské kořeny Sardinie.
Culurgiones: Knedlíky plněné bramborami, mátou a sýrem pecorino: ochutnejte sardinské knedlíky plněné bramborami, mátou a sýrem pecorino.
Culurgiones jsou ručně vyráběné knedlíky jedinečné pro sardinskou oblast Ogliastra, plněné krémovou bramborovou kaší ochucenou mátou a sýrem Pecorino. Tyto knedlíky jsou zapečetěny složitým vzorem pšeničných klasů symbolizujícím prosperitu a štěstí – skutečné dílo kulinářského umění!
Náplň knedlíčků Culurgiones tvoří bramborová kaše ochucená olivovým olejem s česnekem, lístky čerstvé máty a strouhaným sýrem Pecorino, které zajišťují harmonickou rovnováhu chutí. Tyto knedlíky se tradičně podávají jako součást svátečního nebo rodinného setkání, vaří se do měkka a jednoduše se přelijí máslem nebo rajčatovou omáčkou, aby náplň mohla mluvit sama za sebe.
Chcete-li ochutnat pravé Culurgiones, navštivte vesnice Ogliastry, jako jsou Lanusei nebo Tortolì, během místních slavností, na kterých se tento tradiční pokrm slaví. Mnoho agriturismos pořádá lekce vaření, kde učí, jak tyto křehké knedlíčky ručně připravit, což je skvělý způsob, jak poznat sardský lid prostřednictvím jeho úžasného jídla.
Zuppa Gallurese: dejte si sardinský nákyp z chleba a sýra jako lasagne
Zuppa Gallurese, známá také jako „suppa cuata“, je tradiční sardinské jídlo z oblasti Gallura. Tento vydatný nákyp se skládá ze starého chleba, chutného ovčího nebo hovězího vývaru a velkého množství taveného sýra, čímž vzniká uklidňující a syté jídlo připomínající lasagne.
Příkladem vynalézavých sardinských kulinářských tradic je Zuppa Gallurese, kterou někdo musel vytvořit z jednoduchých a snadno dostupných surovin, jež se zrodily v daných podmínkách. Jídlo obvykle obsahuje Pane Civraxiu nebo jiný rustikální chléb namočený v bohatém vývaru z ovčích nebo hovězích kostí. Mezi vrstvy chleba se přidávají sardinské sýry, jako je Pecorino Sardo nebo Casizolu, které se během pečení rozpustí v mazlavou a aromatickou náplň. V pekáči se peče, dokud není jeho povrch zlatavý a křupavý, a je dokonalým pohodlným jídlem.
Tento pokrm je oblíbený zejména během festivalů a oslav na severu Sardinie, zejména ve městech jako Tempio Pausania. Často se s ním setkáte jako s prvním chodem na svatbách nebo náboženských slavnostech. Pití s Vermentinem zvýrazňuje chuť Zuppa Gallurese a umožňuje ochutnat pravou chuť Gallury. Tento pokrm je návštěvníkům k dispozici v místních trattoriích nebo agriturismos se specializací na tradiční recepty.
Fregula con Frutti di Mare: Sardinské opečené těstoviny s čerstvými mořskými plody jsou lahůdkou.
Fregula con Frutti di Mare je jedním z nejoblíbenějších sardinských pokrmů z mořských plodů. Tento pokrm se připravuje z fregule – opečených těstovin z krupice podobných kuskusu – a je doplněn směsí čerstvých mořských plodů, jako jsou škeble, mušle a krevety, v lehké rajčatové omáčce s česnekem a bílým vínem.
Původ těstovin fregula sahá několik století do minulosti a jejich jedinečné konzistence se dosahuje ručním válením semolinové mouky do malých kuliček, které se pak opékají v troubě. Díky tomuto postupu má fregula oříškovou chuť a lehce žvýkací strukturu; je to ideální ingredience, která absorbuje bohatý vývar z mořských plodů. p.s. někdy se přidává šafrán a petržel a další bylinky, které pomáhají prohloubit směs země a moře.
K dostání je v podstatě všude, od sibdejога přes pobřežní města Alghero a Olbia, bohatá na čerstvé mořské plody. V mnoha restauracích se podává jako primo piatto (první chod) s křupavým Pane Guttiau a sklenkou vína Vermentino di Gallura. Vyzvedněte si tento pokrm v přímořských restauracích s výhledem na vodu a na její křišťálově čisté sardinské vody a zažijte nezapomenutelný zážitek.
Bottarga: Vychutnejte si sardinské sušené jikry parmice: přivezte si domů luxusní zálivku na těstoviny a saláty.
Bottarga, často označovaná jako „sardinský kaviár“, je ceněná pochoutka ze solených a sušených jiker parmy obecné. Tenké plátky nebo strouhaná na těstoviny či saláty přinášejí intenzivní chuť umami s nádechem moře, což z ní činí jednu z nejluxusnějších sardinských kulinářských nabídek.
Výroba bottargy spočívá v pečlivém získávání jiker z parmice šedé ulovené na pobřeží Sardinie, zejména v okolí Cabras v Oristanu. Po nasolení, vylisování a několikatýdenním sušení na vzduchu získají tyto váčky charakteristickou jantarovou barvu a pevnou strukturu. Bottarga se často podává nakrájená na tenké plátky s olivovým olejem jako předkrm nebo nastrouhaná na pokrmech, jako jsou Spaghetti alla Bottarga, kde její slaná bohatost zvýrazňuje jednoduchost těstovin.
Na trzích a ve specializovaných obchodech po celé Sardinii si návštěvníci mohou koupit kvalitní bottargu, kterou si mohou vychutnat doma. Šťastné párování s místními víny, Vernaccia di Oristano, skutečně zvýrazní její chuť. Požitek, který si lze vychutnat v prostorách jemnější restaurace nebo neformální trattorie, dokresluje krásu známou na sardinském pobřeží, kterou tato pochoutka vystihuje.
Pecorino Sardo: Ochutnejte a kombinujte proslulý sardinský sýr z ovčího mléka.
Pecorino Sardo je jeden z nejznámějších sardinských sýrů, který se vyrábí ze 100% ovčího mléka. Tento sýr s výraznou bohatou chutí, která se v závislosti na procesu zrání mění od jemné po ostrou, je základem sardinské kuchyně a nezbytnou součástí každého degustačního zážitku na ostrově.
Sýr Pecorino Sardo se na Sardinii vyrábí tradičními metodami předávanými z generace na generaci a vyrábí se ve dvou hlavních druzích: dolce (jemný) a stagionato (zrající). V jemné verzi je chuť jemná a krémová, ve zrající verzi je pevnější a oříšková. Sýr Pecorino Sardo se často používá jako strouhaný sýr do těstovinových pokrmů, jako je Malloreddus alla Campidanese, ale vynikne i samostatně v kombinaci s medem nebo marmeládou.
Milovníci sýrů, kteří navštíví Sardinii, mohou prozkoumat místní mlékárny nebo se zúčastnit festivalů jídla, jako je Sagra del Formaggio ve městech, jako je Gavoi, a ochutnat Pecorino Sardo spolu s dalšími regionálními sýry, jako je Fiore Sardo nebo Casu Axedu. Tento sýr se skvěle hodí k vínu Cannonau a dokonale se hodí k bohatému pastýřskému dědictví ostrova.
Casu Marzu: Objevte kontroverzní a zvláštní sardinský sýr s živými larvami.
Casu Marzu je jednou z nejznámějších potravin na Sardinii – velmi kontroverzní sýr, který je známý tím, že obsahuje živé larvy, které přispívají k jeho jedinečné struktuře a intenzivní chuti. Navzdory své pověsti představuje tato pochoutka starobylou tradici, kterou místní obyvatelé ctí a považují ji za symbol své kulinářské identity.
Sýr Casu Marzu se vyrábí ze sýra Pecorino, který se nechá přirozeně zkvasit, a vytváří měkké skvrny, v nichž se daří larvám sýrové mouchy Piophila casei. Tyto larvy rozkládají tuky v sýru a vytvářejí krémovou konzistenci, která se snadno roztírá na chléb, jako je Pane Carasau. Někomu se může zdát jeho štiplavé aroma nepříjemné, ale pokud se rozhodnete sýr ochutnat, většina z vás bude popisovat jeho chuť jako výraznou a pikantní se zemitým podtónem.
Casu Marzu se v Evropské unii legálně neprodává kvůli přísným předpisům o bezpečnosti potravin, ale ve venkovských oblastech, kde se stále používají tradiční pravidla, se tato praktika používá i nadále. Turisté a kulinářští dobrodruzi, kteří chtějí ochutnat tuto tolik diskutovanou pochoutku, by se měli vydat do vesnic v regionech Barbagia nebo Ogliastra, ale nejprve musí respektovat místní pravidla pro výrobu a konzumaci.
Pardulas: Sladké sardinské pečivo s ricottou a šafránem je ideální pro velikonoční oslavy.
Parduly jsou tradiční sardinské pečivo s jemnou krupicovou krustou plněné sýrem ricotta, šafránem a citrusovou kůrou. Tyto sladké pochoutky se obvykle připravují o Velikonocích, ale pro svou lehkou, aromatickou chuť a jedinečnou strukturu si je můžete vychutnávat po celý rok.
Náplň Pardulas se připravuje smícháním čerstvého sýra ricotta s cukrem, vejci, šafránem a nastrouhanou pomerančovou nebo citronovou kůrou. Lžící se nanáší do základů z krupicové mouky, které se vytvarují do kulatých tvarů, které se na okrajích zašpičatí, aby měly tvar hvězdičky. Parduly se pak pečou, aby získaly krásný zlatavý odstín a mírně žvýkací kůrku kolem krémové náplně. Protože se často sypou moučkovým cukrem nebo se polévají medem.
Během velikonoční sezóny mají sardinské pekárny a cukrárny spoustu pardulí, které jsou běžně k dostání. Ve městech Nuoro a Oristano se tento dezert vyrábí v řemeslných verzích z místních surovin, jako je ricotta z ovčího mléka a sardinský šafrán. Překvapivě dobře se hodí k šálku espressa nebo sklence Moscata di Sardegna, což je skvělý závěr jídla nebo odpolední svačina.
Agnello con Carciofi: Vychutnejte si tradiční sardinské dušené jehněčí s čerstvými artyčoky.
Agnello con Carciofi je klasický sardinský pokrm s dušeným jehněčím masem s čerstvými artyčoky, česnekem a bílým vínem. Tento vydatný recept vyzdvihuje zemědělskou úrodu a pastýřské tradice ostrova, takže si ho musí vyzkoušet všichni milovníci rustikální středomořské kuchyně.
Příprava jídla Agnello con Carciofi začíná opečením kousků jehněčího masa na olivovém oleji a následným vařením v aromatickém vývaru z bílého vína, česneku a bylinek, jako je rozmarýn nebo tymián. Ke konci vaření přihodím čerstvé artyčoky, aby zůstaly křupavé (a nerozpadly se), ale zároveň dodaly dušenému masu svou lehce oříškovou chuť. Z hrnce vyjde bohatý, aromatický pokrm se zemitou chutí jehněčího masa doplněnou jemnou hořkostí artyčoků.
V tomto ročním období jsou však artyčoky v rozkvětu, a tak se tento pokrm skvěle hodí i na jaře. V rustikálních agroturistikách na sardinském venkově, kde je chov jehněčího součástí oblastí Barbagia a Campidano, se konzumuje často. Místní obyvatelé obvykle kombinují Agnello con Carciofi s Pane Civraxiu nebo pečenými bramborami a vychutnávají si ho spolu se sklenkou vína Cannonau, což je autentický sardinský kulinářský zážitek.
Lorighittas: pletené sardinské těstoviny z Morgongiori s tradičními omáčkami, které si můžete vychutnat.
Lorighittas jsou vzácné a řemeslně vyráběné těstoviny z Morgongiori, malé vesnice ve střední Sardinii. Tyto složitě splétané těstovinové kroužky, vyráběné ručně z krupice z tvrdé pšenice a vody, jsou ukázkou silného kulinářského řemesla na ostrově. Obvykle se podávají s rajčatovými omáčkami nebo bohatými masovými ragú a nabízejí jak vizuální přitažlivost, tak výjimečnou chuť.
Výroba těstovin Lorighittas je pracná a vyžaduje velkou zručnost. Aby vznikl jejich charakteristický pletený tvar, těsto se rozválí na tenké tyčinky a stočí se do dvou smyček, dvojitých. Tradičně se tyto těstoviny vyrábějí při náboženských svátcích nebo jiných zvláštních příležitostech, jako je tomu v Morgongiori, ale dnes jsou považovány za jeden z gastronomických klenotů Sardinie. Díky své pevné struktuře se skvěle hodí k nabírání ragú z divočáka nebo jen tak na rajčata a bazalku.
Morgongiori vítá návštěvníky, kteří se mohou podívat, jak se Lorighitta připravuje k večeři, a to během místních gastronomických festivalů, včetně srpnového festivalu Sagra della Lorighitta. Těstoviny se podávají také v mnoha agriturismos v oblasti jako součást jejich jídelního lístku, obvykle společně s regionálními víny, jako je Monica di Sardegna. Některé školy vaření na ostrově nabízejí semináře o tradičních sardinských technikách výroby těstovin pro ty, kteří si je chtějí sami vyzkoušet.
Mustazzeddu: Vychutnejte si sardinskou focacciu s čerstvými rajčaty a bazalkou.
Mustazzeddu je tradiční sardinská focaccia, která se vyznačuje tenkou kůrkou pokrytou zralými rajčaty, čerstvou bazalkou, olivovým olejem a někdy i česnekem nebo cibulí. Tento jednoduchý, ale chutný pokrm pochází z jižní Sardinie a je oblíbený zejména v létě, kdy jsou rajčata na vrcholu své zralosti.
Těsto na Mustazzeddu je podobné těstu na pizzu, ale je o něco silnější a má rustikálnější strukturu. Po vyválení se bohatě pokryje plátky rajčat, ochutí se solí, olivovým olejem, bazalkou nebo oreganem a upeče se dozlatova. Na některé z nich se pro zvýraznění chuti dávají různé posypky, jako je sýr Pecorino nebo ančovičky.
Tento pokrm se běžně podává v pekárnách v jižních městech, jako jsou Iglesias a Carbonia, ale pokud se ocitnete v místní trattorii, kde se podávají tradiční jídla, je pravděpodobné, že se Mustazzeddu objeví na jídelním lístku. Často se podává jako předkrm nebo lehké jídlo spolu se saláty nebo uzeninami, jako je Salsiccia Sarda. Je to ideální víno k vychlazenému vínu Vermentino a těší se svěží chuti pro letní prostředí.
Tiliccas: Ačkoli mnozí budou v pokušení vyhýbat se během svátků pochoutkám, aby po svátcích shodili nějaké to kilo, opravdu byste si neměli odepřít jedno nebo dvě sladká sousta.
Tiliccas jsou sváteční koláčky, které se na Sardinii tradičně připravují během Vánoc. Toto pečivo ve tvaru půlměsíce se vyrábí z krupicového těsta plněného mandlemi, medem, pomerančovou kůrou a někdy i rozinkami nebo jiným sušeným ovocem pro zvýšení sladkosti.
Při přípravě Tiliccas se vyválí tenké pláty těsta, které se naplní mandlovo-medovou směsí a poté se složí do tvaru půlměsíce. Zlatavě hnědé sušenky, často posypané moučkovým cukrem nebo barevným posypem, se pečou, dokud se nevyjmou. Díky oříškové sladkosti a citrusovému jasu jejich bohatého chuťového profilu si je místní obyvatelé oblíbili během svátků.
Během vánoční sezóny však můžete Tiliccas najít v pekárnách po celém ostrově, ale nejznámější jsou v rámci měst, jako je Sassari a Ozieri, kde se tradiční recepty předávají z generace na generaci. Velmi dobře se hodí k dezertním vínům, jako je Malvasia di Bosa nebo likér Mirto, na závěr svátečního jídla.
Papassini: Vychutnejte si sardinské ořechové sušenky s rozinkami a citronovou kůrou, které jsou ideální svačinkou.
Papassini jsou tradiční sardinské sušenky z bohatého těsta z mouky, mandlí, rozinek a citronové kůry. Tyto sušenky se často polévají polevou a sypou barevným posypem a jsou velmi oblíbeným svátečním pohoštěním během sardinských svátků (zejména svátku Všech svatých). Díky své měkké konzistenci a sladké oříškové chuti jsou neodolatelnou svačinkou nebo dezertem.
Název Papassini pochází ze sardinského slova papassa, což znamená rozinky, které jsou hlavní složkou těchto sušenek. Sladké těsto obohacené tukem, například sádlem nebo máslem, a vejci, s měkkou, ale drobivou strukturou. Citronová kůra dodává příjemné citrusové aroma, mandle nebo vlašské ořechy poskytují lahodnou křupavost a všechny tyto dobroty spolu se šalotkou vytvářejí krémovou strukturu. Upečené sušenky se často polévají cukrovou polevou a posypávají se křiklavým posypem, takže jsou téměř stejně chutné jako nápadné.
Na papassini můžete narazit v sardinských pekárnách na podzim a v zimě nebo po celý rok ve městech, jako je Nuoro nebo Sassari. Obvykle se pijí s dezertními víny, jako je Malvasia nebo Vernaccia di Oristano, abyste se mohli opravdu rozmazlovat. Pro gurmány, kteří se chtějí dozvědět více o sardinských kulinářských tradicích, se papassini vytvářejí v některých místních kurzech vaření, kde se zájemci mohou naučit dovednosti výroby těchto sardinských sladkostí.
Torrone: Torrone: medovo-oříškový nugát je klasickou sardinskou sladkostí.
Torrone je tradiční sardinský nugát vyráběný z medu, vaječných bílků a pražených ořechů, jako jsou mandle nebo lískové oříšky. Je známý pro svou žvýkací, bohatou chuť a tajné ingredience: místní med a ořechy sklizené na tomto ostrově. Na Sardinii ho musí ochutnat každý, kdo má chuť na sladké.
Sardinský Torrone se od ostatních druhů nugátu liší svou jednoduchostí a důrazem na přírodní ingredience. Používá se med pocházející od místních včelařů a může se lišit podle regionu – citrusový med v Oristanu a kaštanový med v Barbagii dodávají cukrovince specifickou chuť. Než se směs spojí s opraženými ořechy a vloží do forem, aby ztuhla, dlouho se vaří na mírném ohni. Dosažený cukrářský melír je však žvýkací, ale mírně křupavý nugát, který se doslova rozplývá v ústech.
Od festivalů a trhů po celém ostrově až po takové akce, jako je Sagra del Torrone, kde se koná festival nugátu v horské vesnici Tonara, která je výrobou nugátu proslulá, je torrone na Sardinii institucí. Návštěvníci mohou pozorovat řemeslníky, kteří vyrábějí Torrone tradičním způsobem, nebo si koupit čerstvě vyrobené kousky, které mohou sníst na místě nebo si je odnést domů jako suvenýr. V kombinaci s likérem Mirto nebo espressem se tato sladkost ještě zvýrazní, ale není pochyb o tom, že se jedná o ryzí sardinskou pohostinnost.
Sospiri di Ozieri: Ozieri v mandlových a medových sušenkách
Sospiri di Ozieri jsou jemné mandlové sušenky ochucené medem a citrusovou kůrou, které pocházejí z města Ozieri na severu Sardinie. Tyto malé kulaté cukrovinky jsou obaleny tenkou vrstvou cukrové polevy a často se podávají na svatbách nebo zvláštních oslavách kvůli jejich symbolickému spojení s láskou a štěstím.
Těsto na Sospiri di Ozieri se vyrábí tak, že se mandle jemně rozemelou na kaši a smíchají se s medem, cukrem, citronovou kůrou a někdy i s vodou z pomerančových květů, která jim dodá vůni. Malé kuličky se tvarují a polévají cukrovou polevou, která ztuhne do hladké skořápky. Jedná se o elegantní dezert, který krásně kontrastuje díky měkkému vnitřku s křupavou polevou, kterou jsou obaleny, a vytváří tak něco, co se rozplývá v ústech.
Ozieri a Sardinie je domovem velmi chutných sušenek, které jsou poměrně hluboce zakořeněné v sardinských tradicích a které lze nalézt v pekárnách po celém Ozieri i jinde na Sardinii, kdykoli je nějaká slavnostní příležitost. Milovníci dezertů, kteří se zajímají o sardinské kulinářské dědictví, zjistí, že se skvěle hodí ke sladkým vínům, jako je Moscato di Sorso Sennori nebo Malvasia di Bosa.
Pastissus: Vychutnejte si mandlové pečivo s královskou polevou (Sardinie) a získejte svůj sladký dezert
Pastissus je vynikající mandlové pečivo pokryté královskou polevou, které je považováno za jeden z nejrafinovanějších sardinských dezertů. Tyto lahůdky, které jsou často vyhrazeny pro svatby nebo významné oslavy, se vyznačují složitým řemeslným zpracováním a luxusní chutí, díky níž vynikají mezi tradičními sardinskými sladkostmi.
Základem cukroví Pastissus je mandlová hmota smíchaná s cukrem a vejci, která vytváří hladkou náplň obalenou v jemných těstových skořápkách. Po dokonalém upečení se všechny zdobí převážně královskou polevou z bílků a moučkového cukru a pečlivě se zdobí vzory, které dávají najevo, že se jedná o řemeslné výrobky. To vše dohromady vytváří dezert, který je nejen chutný, ale také vizuálně ohromující.
Jsou tak oblíbené na jihu Sardinie, zejména ve městech Cagliari, kde rády vznikají přímo z rukou zručných cukrářů, kteří uchovávají staré recepty předávané z generace na generaci. K těmto zákuskům se skvěle hodí dezertní víno Malvasia nebo Vernaccia di Oristano, tyto zasloužené, požitkářské lahůdky na závěr každého jídla nebo zvláštní příležitosti.
Casu Axedu: Vychutnejte si sardinský solený sýr s pikantní chutí, který se hodí k jídlu.
Casu Axedu je čerstvý solený sýr z ovčího mléka, který má pikantní chuť a krémovou strukturu. Tento všestranný sýr si můžete vychutnat jako součást slaných pokrmů i samostatně jako předkrm nebo svačinku spolu s chlebem, jako je Pane Carasau nebo Pane Guttiau.
Výroba sýra Casu Axedu zahrnuje srážení ovčího mléka pomocí přírodního syřidla a následné lisování do forem, aby se odstranila přebytečná syrovátka. Solení se provádí pro zvýšení chuti sýra a zachování jeho měkkosti. Jeho jemně pikantní chuť je jedním z důvodů, proč je skvělou kombinací ve vinné kuchyni s čerstvou zeleninou, jako jsou rajčata nebo olivy, nebo uzeninami, jako je Salsiccia Sarda.
Casu Axedu lze zakoupit na místních trzích po celé Sardinii nebo ji lze nalézt v agriturismos, kde je často prezentována jako součást antipasti talířů spolu s dalšími specialitami regionu, jako je Pecorino Sardo nebo Bottarga. Tento sýr se skvěle doplňuje s vínem Vermentino, které mu dodává na síle, a představuje nádhernou autentickou chuť sardinských mléčných tradic.
Salsiccia Sarda: Salsicarda: To, že je to maso, neznamená, že nemůže být ochuceno česnekem a aromatickým kořením. Ochutnejte pravou sardinskou uzeninu.
Salsiccia Sarda je tradiční sardinská uzenina z kvalitního vepřového masa, ochucená česnekem, černým pepřem a aromatickým kořením. Jedná se o základní pokrm sardinské kuchyně, který je velmi chutný, jí se s obloženými mísami antipasti, s těstovinami nebo s chlebem a vínem. Díky bohaté chuti a řemeslné přípravě ji musí ochutnat všichni milovníci jídla, kteří ostrov navštíví.
Příprava „ Salsiccia Sarda “ spočívá v pečlivém výběru kusů vepřového masa, které se následně umele a ochutí směsí soli, česneku, černého pepře a někdy i fenyklových semínek nebo papriky. Po naplnění směsi do přírodních střívek následuje několikatýdenní zrání v chladném a suchém prostředí. Písek se spojí s klobásou a po tomto procesu zrání zvýrazní její chuť a zpevní ji. Receptura se na Sardinii liší, v některých oblastech se přidává víno nebo jiné místní přísady.
Salsiccia Sarda najdete na trzích a v lahůdkářstvích po celém ostrově, zejména ve městech jako Nuoro nebo Oristano, kde je tradiční uzenářství velmi ceněné. Často se konzumuje nakrájená na tenké plátky se sýry Pecorino Sardo nebo Casu Axedu na prkénkách antipasti. Pro skutečně autentický zážitek a lepší pochopení chuti je obzvláště vhodný ve spojení se sklenkou vína Cannonau nebo likéru Mirto.
Spaghetti ai Ricci: Luxusní těstoviny z čerstvých mořských ježků ze Sardinie
Spaghetti ai Ricci jsou jedním z nejluxusnějších sardinských pokrmů z mořských plodů, jehož hlavní ingrediencí jsou čerstvé jikry mořských ježků. Tento jednoduchý, ale přesto dekadentní těstovinový pokrm kombinuje slanou sladkost mořských ježků s vysoce kvalitním olivovým olejem, česnekem a petrželkou, což přináší příval středomořské chuti, kterou budou milovníci mořských plodů zbožňovat.
Příprava Spaghetti ai Ricci začíná jemným osmahnutím česneku na olivovém oleji, aby se vytvořil voňavý základ. Omáčka se pak těsně před omáčením špaget al dente rychle smíchá s čerstvě nasbíranými jikrami mořských ježků. Ta se lehce rozpustí v horkých těstovinách a obalí každé vlákno krémovou strukturou a intenzivní oceánskou chutí. Recepty se pro oživení pokrmu doplňují také trochou citronové kůry nebo bílého vína.
Tento pokrm je však typický zejména pro města na sardinském pobřeží, jako je Alghero nebo Cagliari, kde se v sezóně (v zimních měsících) hojně vyskytují čerství mořští ježci. Mnoho přímořských restaurací se specializuje na Spaghetti ai Ricci a nabízí strávníkům možnost vychutnat si tuto pochoutku s výhledem na křišťálově čisté vody Středozemního moře. Zkombinujte je s Vermentino di Gallura a uvidíte, zda vás nečeká opravdu nezapomenutelná gastronomická cesta.
Aragosta alla Catalana: Už jste ochutnali sardinského humra s katalánským nádechem?
Aragosta alla Catalana je rafinovaný sardinský pokrm, který vyzdvihuje ceněné humry ostrova a podává se studený s osvěžujícím salátem z rajčat, cibule a olivového oleje. Tento recept odráží historické vazby Sardinie na Katalánsko a nabízí dokonalou rovnováhu mezi sladkostí humřího masa a kyselostí zálivky.
Výchozím bodem pokrmu jsou čerstvě ulovení humři ze severního pobřeží Sardinie, zejména směrem k městu Alghero s katalánským vlivem. Křehcí uvaření humři se vychladí a poté se podávají studení na lůžku z plátků rajčat a cibule, které jsou přelité extra panenským olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a pepřem. Tato příprava je tak jednoduchá, že jemná chuť humřího masa může skutečně vyniknout.
Jedná se o luxusní pokrm, který najdete na jídelních lístcích špičkových restaurací v Algheru a Porto Cervo. Skvěle se hodí ke svěžímu bílému vínu, jako je Vermentino di Gallura nebo Torbato di Alghero. Pokud chcete ochutnat místní suroviny a historické kulinářské vlivy, ale zároveň máte chuť se vyřádit na nejlepších sardinských mořských plodech, je to pro vás to pravé.
Panada: Vyzkoušejte sardinské slané pečivo plněné jehněčím masem, bramborami a rajčaty.
Panada je tradiční sardinský slaný koláč plněný jehněčím masem, bramborami, rajčaty a bylinkami. Tento vydatný pokrm, obalený v silné těstové krustě ze semolinové mouky, má starobylý původ v sardinských venkovských komunitách a dodnes je oblíbeným jídlem na celém ostrově.
Těsto na Panadu se rozválí na silný plát, který se vytvaruje do kulatých koláčů naplněných surovinami, jako je na kostičky nakrájené jehněčí nebo úhoř (v závislosti na regionálních variantách), brambory, rajčata, česnek, petržel a olivový olej. Protože je koláč tak hustě uzavřen, šťávy se během pečení uzavřou a všechno maso je křehké a nasycené chutí čerstvé zeleniny a bylinek. V některých případech se mohou přidávat potraviny, jako jsou artyčoky nebo hrášek, aby se ještě více zvýraznila chuť, například v Assemini u Cagliari, kde je Panada obzvláště oblíbená.
Po celé jižní Sardinii se panada podává v pekárnách nebo trattoriích, které se specializují na jednoduchá, ale rustikální jídla. Jí se jako hlavní jídlo při rodinných setkáních nebo během každoročního festivalu Sagra della Panada v Assemini. Víno Cannonau zvýrazňuje vydatnou chuť tohoto pokrmu a následně odhaluje část kulinářského dědictví tohoto ostrova.
Mirto e Vino: Místní likér Mirto a víno Vernaccia se k sardinským pokrmům hodí.
Likér Mirto a víno Vernaccia jsou typickými doplňky sardinské kuchyně, které každé jídlo povýší na autentický ostrovní zážitek. Mirto – sladký bylinný likér z myrtových bobulí – se obvykle podává jako digestiv po jídle, zatímco Vernaccia di Oristano – suché bílé víno – se skvěle hodí k pokrmům z mořských plodů nebo sýrů.
Mirto se vyrábí ve dvou variantách: Bílé se vyrábí z listů myrty, červené z bobulí. Jeho sladká (ale lehce nahořklá) chuť se výborně hodí k Seadas nebo Pardulas a dělá společnost Pecorino Sardo (spolu s mnoha dalšími impozantními sýry). Vernaccia di Oristano, která se vyrábí výhradně na západě Sardinie poblíž Oristana, má oříškové tóny, díky nimž se výborně hodí k pokrmům, jako je Bottarga nebo Fregula con Frutti di Mare.
Obě jsou součástí sardinské kultury a můžete je najít v místních vinařstvích nebo palírnách, které vám umožní je ochutnat. Vstřícní návštěvníci zde najdou příležitosti k dalšímu poznávání vinných stezek, jako je Strada del Vermentino di Gallura, nebo k účasti na festivalech oslavujících tyto ikonické nápoje, takže ze Sardinie odjedou najedení a osvěžení!
Lorighittas: pletené těstoviny z oblasti Morgongiori na Sardinii
Lorighittas jsou vzácné a řemeslně vyráběné pletené těstoviny pocházející z Morgongiori, malé vesnice ve střední Sardinii. Tyto ručně vyráběné těstoviny jsou pracně splétány z krupicového těsta do velmi složitých dvojitých smyček, takže jsou nejen kulinářským, ale i vizuálním požitkem. Lorighittas se obvykle podávají s rajčatovými omáčkami nebo vydatnými ragú a musí je ochutnat každý, kdo hledá autentickou chuť sardinské tradice.
Příprava Lorighittas vyžaduje výjimečnou zručnost a trpělivost, protože každý kus se pečlivě tvaruje ručně. Z krupice z tvrdé pšenice a vody se vytvoří těsto, které se hněte, dokud není hladké a pružné, a formuje se do dlouhých tenkých pramenů. Každý z těchto pramenů je stočen do charakteristické pletené smyčky a suší se pro uchování nebo se vaří čerstvý. Díky své zvláštní struktuře se těstoviny velmi dobře hodí k tomu, aby si pochutnaly na bohatých omáčkách, jako je ragú z divočáka nebo rajčatová a bazalková.
Lorighitty jsou úzce spjaty s kulinářským dědictvím Morgongiori, kde se každoročně v srpnu oslavují během festivalu Sagra della Lorighitta. Ukázka výroby těchto těstovin pro návštěvníky obce a zároveň možnost ochutnat pokrmy z těchto těstovin vyrobené přímo v obci může být také zachována. Lorighitty se také hojně podávají v mnoha agriturismos v regionu, obvykle doplněné vínem Cannonau.
Tiliccas: Vánoční cukroví ze Sardinie plněné mandlemi a pomerančovou kůrou uspokojí vaše mlsné jazýčky.
Tiliccas jsou sváteční sušenky, které se na Sardinii tradičně připravují během Vánoc. Toto pečivo ve tvaru půlměsíce se vyrábí z krupicového těsta plněného mandlemi, medem, pomerančovou kůrou a někdy i rozinkami nebo jiným sušeným ovocem pro zvýšení sladkosti.
Při přípravě Tiliccas se vyválí tenké pláty těsta, které se naplní mandlovo-medovou směsí a poté se složí do tvaru půlměsíce. Výsledkem jsou sušenky, které se pečou dozlatova a často se sypou moučkovým cukrem nebo různobarevným posypem. Jejich chuťový profil je oříškově sladký a citrusově zářivý a jsou místními obyvateli oblíbené o svátcích.
Během vánočního období jsou tiliccas k dostání v pekárnách po celém ostrově, zejména však ve městech jako Sassari a Ozieri, kde se rodinné recepty předávají z generace na generaci. Skvěle se hodí ke všem dezertním vínům, jako je Malvasia di Bosa nebo likér Mirto, a jsou sladkým zakončením každého svátečního jídla.
Cassola: V této báječné sardinské polévce z mořských plodů se objevují mušle, škeble a chobotnice…
Cassola je vydatná sardinská polévka z mořských plodů plná čerstvých mušlí, škeblí, chobotnic, krevet a ryb vařená v aromatickém rajčatovém vývaru s česnekem a bylinkami. Tato pobřežní specialita vystihuje podstatu sardinské mořské kuchyně a je ideální pro milovníky mořských plodů, kteří hledají autentický středomořský pokrm.
Základem pokrmu Cassola jsou obvykle zralá rajčata, která se vaří s česnekem, cibulí, olivovým olejem, bílým vínem a petrželkou a vytvářejí bohatý vývar, který doplňuje slanou chuť mořských plodů. Všechny čerstvé úlovky, od mušlí až po chobotnice, se nahází do hrnce a jen pomalu dusí, dokud nezískají správnou konzistenci jemné struktury, ale nejsou rozvařené. Někdy se do vývaru přidává šafrán, který dodává pokrmu hloubku, a křupavý Pane Carasau, který se podává jako příloha k tomuto neuvěřitelně aromatickému vývaru, je regionální obměnou.
Na pobřeží Sardinie, například v Cagliari nebo Algheru, kde jsou trhy s mořskými plody denně zásobeny, se Cassola připravuje nejčastěji. V přímořských restauracích je tento pokrm často zařazen do jídelního lístku spolu s vínem Vermentino di Gallura, které polévce propůjčuje živou chuť a nezapomenutelnou příchuť sardinského pobřeží.
Pesce a Scabecciu: Smažená ryba na sardinský způsob, marinovaná v octě a čerstvých bylinkách.
Pesce a Scabecciu je tradiční sardinský pokrm, který se skládá ze smažené ryby marinované v octu s česnekem, petrželkou a dalšími aromatickými bylinkami. Tento recept odráží jak námořní kulturu ostrova, tak jeho historické vazby na středomořské konzervační techniky používané k posílení chuti a prodloužení trvanlivosti.
Příprava začíná osmažením malých ryb, jako jsou parmice nebo ančovičky, dozlatova a jejich následným položením do misky, přidáním plátků česneku a snítek petrželky. Ještě horká ryba se zalije teplou marinádou, která je tvořena směsí octa a olivového oleje, aby po vychladnutí vstřebala pikantní chutě. Výsledkem je lehčí, ale stále křupavá textura, jasná kyselost, a to vše skvěle reprezentuje sardinský talent proměnit jednoduché suroviny v intenzivní nadčasový pokrm.
Pesce a Scabecciu můžete najít v trattoriích podél sardinského pobřeží a podává se jako předkrm nebo lehký hlavní chod, někdy s Panther Guttiau nebo pečenou zeleninou. Pikantní profil tohoto pokrmu se dobře snoubí s vínem Vernaccia di Oristano, které mu dodává autentickou sardinskou chuť, protože se nachází v pobřežní oblasti.
Spigola alla Vernaccia: Vychutnejte si sardinského mořského ďasa připraveného na víně Vernaccia.
Spigola alla Vernaccia je rafinovaný sardinský pokrm, který obsahuje čerstvého mořského ďasa vařeného v jemné omáčce z vína Vernaccia di Oristano, olivového oleje, česneku a bylinek. Tento elegantní recept podtrhuje bohatství pobřeží ostrova a jeho proslulé bílé víno, čímž vytváří harmonickou rovnováhu chutí, kterou si milovníci mořských plodů jistě pochvalují.
Příprava pokrmu Spigola alla Vernaccia začíná přípravou čerstvého mořského ďasa, který se často loví na západním pobřeží Sardinie. Očistí se a jemně se opeče na olivovém oleji dozlatova. Poté se do omáčky na pánvi přidají kousky vína Vernaccia, česnek, petržel a někdy i trocha citronu, které rybě dodají aromatickou, lehce oříškovou chuť. Dobře se zdobí čerstvými bylinkami a podává se spolu se sezónní zeleninou nebo pečenými bramborami.
V této části světa, kde je tento pokrm obzvláště oblíbený, se vyrábí víno Vernaccia di Oristano. Mnoho místních restaurací a trattorií nabízí Spigola alla Vernaccia jako charakteristický pokrm, často spojený se stejným vínem, které se používá při jeho přípravě. Výsledkem je chutné kulinářské mistrovské dílo, které si můžete vychutnat při stolování u moře a vytvořit si tak nezapomenutelný kulinářský zážitek, jenž si bere to nejlepší ze sardinské pobřežní kuchyně.
Ricci: Ochutnejte sardinské mořské ježky: místní delikatesu plnou chuti
Ricci neboli mořští ježci jsou na Sardinii ceněnou pochoutkou, která je známá svou intenzivní slanou chutí a krémovou konzistencí. Mořští ježci, kteří se obvykle podávají syroví v polovině skořápky nebo jako příloha k těstovinám, jako jsou špagety ai Ricci, jsou pro milovníky dobrodružství na ostrově nezbytností.
Ricci se sbírají v chladných měsících (od října do dubna) v nedotčených vodách Sardinie a jsou považováni za sezónní poklad. Místní obyvatelé je rádi jedí syrové a lžíci zářivě oranžových jiker si vychutnávají jako syrovou, čistě slanou, písečnou chuť oceánu. Po vytažení z trouby tvoří nepřekonatelnou jednoduchost, a když se spojí s křupavým chlebem, jako je Pane Carasau, a pokapou olivovým olejem, mysleli jste si, že si lepší nemůžete představit. Případně se přidávají do pokrmů, jako jsou Spaghetti ai Ricci, kde jejich krémové jikry vytvářejí luxusní omáčku.
Mořští ježci jsou k dostání na trzích s mořskými plody nebo na jídelních lístcích pobřežních restaurací v Algheru nebo Cagliari. Mnoho přímořských restaurací se specializuje na ježečky Ricci a nabízí strávníkům možnost vychutnat si je s výhledem na tyrkysové vody Sardinie. Jejich slaná sladkost se snoubí s vínem Vermentino di Gallura nebo šumivými víny a stává se tak nepřehlédnutelnou součástí stravování na ostrově.
Burrida: Naučte se ochutnat sardinského sumce marinovaného v octě a ořechách, který je jedinečným pokrmem.
Burrida je tradiční sardinský pokrm ze sumce marinovaného v octě a ochuceného vlašskými ořechy, česnekem a bylinkami. Tento jedinečný recept kombinuje výrazné chutě se starými konzervačními technikami a nabízí ochutnávku bohaté sardinské kulinářské historie.
Příprava pokrmu „ Burrida “ začíná vařením kousků sumce (často se jedná o žraloka obecného nebo žraloka hladkosrstého) do měkka. Drcené vlašské ořechy, česnek a petržel se pro větší hloubku vrství s rybou na pánvi a přidávají se další přísady, jako jsou piniové oříšky nebo rozinky. Poté se ryba přelije pikantní teplou marinádou z octa a olivového oleje, aby při chladnutí zachytila pikantní chutě. Tradičně se připravuje předem, studená, jako předkrm.
Protože je burrida na pobřeží velmi oblíbená, lze ji v místech, jako je Cagliari, najít i na jídelních lístcích tradičních trattorií, zejména během místních slavností. Výborně se hodí k vínu Vernaccia di Oristano nebo k jiným suchým bílým vínům, která zvýrazní její pikantní a oříškový profil. Pro sardinské milovníky mořské kuchyně představuje Burrida zvláštní směs chutí, která spojuje místní rybářské tradice s univerzální chutí Středozemního moře.
Insalata di Carciofi e Bottarga: Svěží sardinský salát z artyčoků doplněný jikrami parmy obecné.
Insalata di Carciofi e Bottarga je osvěžující sardinský salát, který kombinuje syrové artyčoky nakrájené na tenké plátky s nastrouhanou bottargou (vysušenými jikrami parmice), olivovým olejem, citronovou šťávou a petrželkou. Tento lehký, ale přesto chutný pokrm představuje dvě nejznámější sardinské ingredience – artyčoky a bottargu – v dokonalé harmonii.
Křehké mladé artyčoky se očistí a nakrájí na velmi tenké plátky, aby si zachovaly jemnou strukturu a lehce oříškovou chuť – jimi salát začíná. K nim se přimíchá čerstvě nastrouhaná bottarga, která pokrmu dodá slaný umami nádech. Zálivka z extra panenského olivového oleje a citronové šťávy vše spojí dohromady a zároveň zvýrazní přirozené chutě ingrediencí. Zálivku lze vylepšit přidáním máty nebo čerstvé petrželky.
Salát je velmi oblíbený na jaře, kdy jsou artyčoky v nejlepší kondici a mají sezónu po celých úrodných sardinských pláních. Najdete ho v nesčetných restauracích specializujících se na tradiční kuchyni nebo jako součást talíře antipasti plného salámů, jako je Pecorino Sardo nebo Salsiccia Sarda. Bottarga se skvěle hodí k vínu Vermentino di Gallura, protože víno má dostatek kyselin, aby vyvážilo kyselost salátu, a neutralizuje slaný nálev bottargy.
Pane Guttiau: (Ukázka receptu): Vylepšení sardinského chleba s olivovým olejem a mořskou solí.
Pane Guttiau je jednoduchá, ale chutná variace kultovního sardinského křupavého chleba Pane Carasau, obohacená o extra panenský olivový olej a posypaná mořskou solí. Tato svačinka vystihuje podstatu sardinské jednoduchosti a zároveň nabízí neuvěřitelnou chuť, která se skvěle hodí k sýrům, uzeninám nebo i samostatně jako aperitiv.
Při přípravě sýru Pane Guttiau se pláty sýru Pane Carasau lehce pokapou kvalitním olivovým olejem a poté se posypou hrubou mořskou solí. Poté se krátce ohřeje v troubě nebo na otevřeném ohni, aby získal extra křupavost a bohatou vůni olivového oleje. Je to lehká, ale sytá svačinka, jakou je Sardinie proslulá, pokud jde o jednoduchá, ale chutná jídla.
Ačkoli se maliny vyskytují v pekárnách a na celé Sardinii, můžete je také podávat spolu s talířem antipasti v restauracích po celém ostrově. Výborně se hodí k sousedním sýrům, jako je Pecorino Sardo nebo Casu Axedu, a k vínům Cannonau nebo Vermentino di Gallura. Pane Guttiau si můžete vychutnat v hodině aperitivu nebo vedle těžkých jídel a je ideálním produktem pro ochutnání autentické sardinské kulinářské tradice.
Pane Civraxiu: Jedná se o sardinský chléb ve tvaru kopule s lahodně křupavou kůrkou.
Pane Civraxiu je tradiční sardinský chléb známý svým velkým kopulovitým vzhledem, křupavou kůrkou a měkkým, vzdušným vnitřkem. Tento rustikální chléb, který se vyrábí z krupice z tvrdé pšenice a přírodního droždí, je základem sardinské kuchyně a skvěle se hodí k sýrům, uzeninám nebo vydatnému dušenému masu.
Při přípravě chleba Pane Civraxiu probíhá pomalá fermentace, která mu dodává výraznou chuť a strukturu. Kolečka se vytvarují do velkých tvarů a každé se dá do pece vytápěné dřevem, aby se upeklo a zapálila se zlatavá kůrka. Uvnitř zůstává chléb lehký a nadýchaný, takže je ideální pro nasáknutí omáček nebo jako příloha k robustním pokrmům, jako je Zuppa Gallurese nebo Agnello con Carciofi. Jedná se také o praktickou potravinu, která vznikla jako jídlo venkovských komunit, a proto má dlouhou trvanlivost.
Tradiční pečení se stále praktikuje ve městech, jako jsou Sanluri a Villacidro na jihu Sardinie, a proto se Pane Civraxiu nejlépe prodává na jihu Sardinie, zejména ve městech, jako jsou Sanluri a Villacidro. Tento chléb lze koupit v místních pekárnách nebo se podává k jídlu v agriturismos. Pane Civraxiu se může jíst čerstvý nebo opečený s olivovým olejem a česnekem a nabízí skutečnou chuť sardinského chlebového dědictví.
Coccoi: sardinský chléb – lahodné crostini a ideální chléb pro přípravu pomazánek.
Coccoi je krásně opracovaný sardinský chléb z tvrdé pšeničné krupice, který se často tvaruje do složitých vzorů pro zvláštní příležitosti. Díky své pevné struktuře a mírně žvýkavé kůrce je chléb Coccoi ideální pro přípravu crostini nebo k pomazánkám, jako je olivová paštika nebo sýr ricotta.
Umělecké zpracování chleba Coccoi jej odlišuje od ostatních chlebů. Před pečením do zlatavého odstínu pekaři těsto často tvarují do složitých tvarů připomínajících květiny, hvězdy nebo jiné ozdobné vzory. Chléb má pevnou konzistenci, která se dobře hodí pro krájení na tenké plátky a opékání, ale díky své jemné chuti se hodí ke všem sladkým i slaným přílohám. Během svátků, jako jsou Velikonoce, je oblíbenou variantou chleba Coccoi cun S’ou (chléb s vloženým vejcem), který symbolizuje obnovu a plodnost.
Sardinie je poseta chleby Coccoi, které se slaví zejména v Campidanu a Oristanu. Často se podává během svátků nebo rodinných setkání jako součást talířů antipasti s uzeninami jako Salsiccia Sarda nebo sýry jako Pecorino Sardo. Coccoi se dobře kombinuje s místními víny, jako je Cannonau, aby se dále používal jako dekorativní středobod i chutné pohoštění.
Moddizzosu: Sardinský kváskový chléb s tlustou a chutnou kůrkou.
Moddizzosu je tradiční sardinský kváskový chléb známý svou silnou kůrkou, měkkým vnitřkem a lehce pikantní chutí. Tento vydatný chléb se vyrábí z přírodního droždí a krupice z tvrdé pšenice, takže je vynikající volbou pro kombinaci s polévkami, dušeným masem nebo jednoduše s olivovým olejem a mořskou solí.
Příprava Moddizzosu zahrnuje několikahodinové kvašení těsta s přírodními kvasnicemi, aby se rozvinula jeho charakteristická pikantnost. Bochníky se pečou v pecích vytápěných dřevem, aby získaly silnou kůrku a vlhkou drobenku. Sardinské domácnosti si na tomto rustikálním chlebu zakládají již po staletí, protože jeho chuť zůstává stálá a je schopen vydržet čerstvý a chutný po několik dní.
Moddizzosu je velmi oblíbený zejména ve střední Sardinii, zejména v oblastech Barbagia, kde je tradiční pečení stále velmi silné. Běžně se podává k pokrmům, jako je Cassola (polévka z mořských plodů) nebo Panada, protože díky své pevné konzistenci se skvěle hodí k namáčení do vývarů nebo omáček. V místních pekárnách a agriturismos, které se specializují na sardinská jídla, návštěvníci obvykle najdou Moddizzosu.
Pescado Frito: Na cestě na Sardinii? Přijďte ochutnat čerstvě smaženou rybu, která je na italském pobřeží základem!
Pescado Frito (smažená ryba) je jednoduché, ale oblíbené jídlo v pobřežních oblastech Sardinie. Tento pokrm, který se skládá z čerstvě ulovených ryb, jako jsou ančovičky, sardinky nebo malé parmice, lehce obalených v mouce a usmažených dozlatova, zdůrazňuje, že na ostrově jsou důležité čerstvé suroviny, které se připravují jednoduše, ale odborně.
Klíčem k dokonalému Pescado Frito je čerstvost ryb a kvalita olivového oleje použitého ke smažení. Ryby se skutečně očistí a poté se lehce obalí moukou, aby se při smažení vytvořil křupavý povlak. Poté se posypou mořskou solí a konzumují se ještě horké. Jasně vymačkaný citron pomáhá proříznout všechnu tu smaženou rybí bohatost.
